Onze natuur

Onze natuur

La Geneytouse, een natuur- en stiltegebied van 135ha, is gelegen in het departement Corrèze net buiten het dorpje Toy-Viam op een hoogte van 750m, in de regio Nouvelle-Aquitaine, in het ‘Parc naturel régional de Millevaches en Limousin‘ (PNR). De naam ‘Millevaches’ betekent niet ‘duizend koeien’ maar ‘duizend bronnen’ in oud Frans, en verwijst naar de talrijke bronnen, veenmoerassen (tourbières), beekjes en rivieren die er ontspringen.

De Corrèze ligt in het Centraal Massief en kent een uitzonderlijk microklimaat en is een fleurige en groene streek met een rijke verscheidenheid aan ongerepte natuur, met gevarieerde landschappen, glooiende heuvels met oude bossen, heide en weiden, meren,moerassen en wetlands.

De veenmoerassen behoren tot een speciale categorie wetlands en vormen een verfijnd ecosysteem met bijzondere soorten, zoals veenmos, de vleesetende plant ‘zonnedauw’ en de levendbarende hagedis.

De oude loofbossen bestaande uit eiken en beuken hebben een grote biodiversiteit en zijn een rijk ecosysteem met micro-habitats en zijn natuurlijk waardevol erfgoed voor de komende generaties.

De luchtkwaliteit

De kleurrijke korst-en baardmossen, talrijk aanwezig in onze bossendie groeien op de stammen en takken van de bomen, zijn een bio-indicator dat de luchtkwaliteit zéér goed en zuiver is op deze plek. Korstmossen zijn eigenlijk een soort dubbelwezens en ze zijn (al doet de naam dat vermoeden) géén mossen-soort. Een korstmos is een samenlevingsverband, een symbiose tussen een schimmel en een alg, en zijn plantaardige structuren die bestaan uit twee organismen, en vormen zo een volledig nieuw geheel, en zijn tevens een boombewoner.

Het bos

Eénmaal in het bos kan je de energie en de magie voelen van een oud sprookjesachtig loofbos, het neemt je mee alsof het al zijn facetten van het leven wil laten zien, het wil aangeven dat zij er al veel langer zijn dan wij. De majestueuze beuken en eiken met hun wijd verspreide bladerdak, hun diep gewortelde robuuste stammen met takken die je willen omarmen, maken de verbinding tussen moeder aarde en vader hemel, tussen het materiële, het menselijke en de wereld van het spirituele, de dromen, het goddelijke.

De vogels

Dankzij de open gebieden van veenmoerassen, droge brem- en heidevelden, afgewisseld met gemend loofwoud is onze plek bijzonder gewaardeerd door bepaalde vogelsoorten zoals nachtzwaluw,  hop, slangenarend, dwergarend, raaf, rode- en zwarte wouw, …

De rivier

Na het optrekken van de ochtendmist ontvouwt  er zich een prachtig vergezicht over de mysterieuze groene vallei van de rivier ‘Le Menoueix’ die zorgt voor schilderachtige taferelen, waar je kan gaan zitten om de rust en eindeloosheid van de omgeving tot je door kan laten dringen.

Langs de oevers van de rivier kan je op sommige plaatsen nog archeologische restanten aantreffen van oude watermolens van het Corréziaanse platteland van de achttiende eeuw. De ruïnes zijn kenmerkend voor de maalfaciliteiten van het Millevaches Plateau van destijds. De molens werden zelden direct aan de waterloop geïnstalleerd, maar werden gevoed via een bypass-kanaal, waarvan de overgebleven eilandjes in de rivier getuige zijn.

Previous slide
Next slide