Native American Style Flute & Drum

Workshop : Bouw je eigen Native American Style Flute & Drum

van maandag 9/5 tot en met vrijdag 13/5

Tijdens deze 5-daagse workshop zal je onder creatieve begeleiding van Paul Van Riel & ceremoniële begeleiding door Dirk Ghekiere, jouw eigen unieke handgemaakte fluit en drum leren bouwen en bespelen.

De drum behoort tot de vroegst bekende percussie-instrumenten, teruggevonden bij de First Nation-bevolking van Amerika. Wereldwijd worden deze trommels gebruikt in gebed en ritueel, ceremonie, genezing en muziek. Voor velen is de drum meer dan een muziekinstrument, maar een levende Spirit die de mensen terugroept naar hun oorsprong en relatie tot de schepping. 

De Native Flute of Love flute behoort tot de eerste generatie blaasinstrumenten. Door zijn heel eigen bouwwijze en vingerzetting heeft dit instrument een heel eigen klankkleur. Zonder muzikale vorming of notenleer kan je dit meditatieve instrument bespelen. Oeroude legendes verklaren het ontstaan van deze fluit door het werk van de specht. 

De traditie van het fluitbouwen volgens de Noord-Amerikaanse Natives werd zo’n vijfentwintig jaar geleden door Sky Walkinstik-Man-Alone doorgegeven aan Paul van Riel.

 

De deelnameprijs voor de workshop bedraagt 900€ All-inn. Inbegrepen in deze prijs zijn:

  • Verblijf in tipi tenten
  • Catering
  • alle benodigdheden voor het vervaardigen van de instrumenten (hout, huid, assecoires, decoratie,…)
  • gebruik van machines & gereedschappen
  • Teachings : Native Wisdom & traditionele sacred Lakota songs
  • Zweethutceremonie

 Paul Van Riel :

Al ruim 45 jaar is Paul gepassioneerd bezig met het bouwen & herstellen van handgemaakte muziekinstrumenten en is hij een autoriteit in het vakgebied van de muziekinstrumentenbouw.

In 1985 startte Paul zijn eigen atelier voor de bouw en restauratie van muziekinstrumenten, en baatte hij ook zijn eigen winkel uit, eerst in Holsbeek, later ook in Leuven. 

Momenteel vind je hem voornamelijk terug in zijn atelier in Holsbeek waar hij muziekinstrumenten bouwt en ontwerpt die je in de klassieke muziekhandel niet terugvindt. Zowel handgemaakte exotische instrumenten zoals de didgeridoo, cajon en Native American Flute als harpen, draailieren en klavecimbels zijn deze ambachtsman niet vreemd. 

Paul zet zijn ervaring en kennis ook in om instrumenten en klankruimtes te ontwerpen voor therapeutische toepassingen.  


Dirk Ghekiere is een West-Vlaamse slagerszoon, vader en grootvader, die het grootste deel van zijn volwassen leven gewijd heeft aan het vinden van antwoorden op fundamentele levensvragen. 

Zijn zoektocht heeft hem al heel vroeg gebracht bij de nog levende tradities van natuurvolkeren, vooral in Noord-Amerika en Canada. 

Vele jaren heeft hij zich verdiept in deze culturen, de taal en liederen gestudeerd, aan heilige ceremonies deelgenomen, en het pad van Pipe Carrier en Sundancer bewandeld in de Lakota traditie. Vandaag is hij een Elder, Leraar en Ceremonieleider (van onder andere de traditionele Vision Quest, de Zweethut en de Heilige Pijp) die erkend, gerespecteerd en gesteund wordt door zijn Native Teachers in Noord-Amerika. 

“The drum represents the universal heartbeat of Mother Earth.”